Minden, amit első körben tudnod kell az esküvő fotózás elemeiről

Mielőtt komolyabban elmerülnél a témában nézzük meg, mik azok az alapvető dolgok, amiket tudnod kell az esküvői fotózással kapcsolatban. A trendek évről évre változnak: megjelennek új dolgok, kimennek a divatból régiek. De egy biztos, a sok újdonság között nem a legegyszerűbb eligazodni. Ha pedig néhány fogalommal nincs tisztában az ember, azaz nincs meg mindenről a kellő ismerete sajnos nagyobb eséllyel hozhat rossz döntést, amit viszont rosszabb esetben már csak akkor válik világossá, amikor késő lesz.

Vágjunk is bele: mivel találkozhattok egy esküvői fotós ajánlatában

Fontos leszögezni egy dolgot azonban. Fotós és fotós között vannak jelentős különbségek. Csak úgy mint más szolgáltatóknál itt is fogjátok látni, hogy vannak a munkájukra igényesebb és kevésbé igényes de hatékonyabb, vagy akár gyorsabb szakemberek. Ez nem még nem feltétlen a készített képek minőségéről szól, hanem arról a körítésről, ahogyan az információt átadják. Azaz egy ajánlatot kaphatsz pdf-ben és a levél szövegébe írva is ettől függetlenül még nem biztos, hogy egyik fotós jobb mint a másik.
De azt meg kell jegyezni, hogy akinek van egy szépen áttekinthető illusztrációkkal és grafikákkal kiegészített több oldalon át részletezett ajánlata, valószínűleg felkészültebb, több energiát fektet az esküvői fotózásba és fontosabb számára, az, hogy Te mint megrendelő maximálisan elégedett legyél.

Több ajánlat áttekintése után látni fogod, hogy a legtöbben csomag ajánlatokban dolgoznak. Ez azért van, mert számodra kényelmesebb eldönteni, hogy pontosan mire is van szükséged.

Az ajánlatokban pedig az alábbi elemekkel találkozhatsz:

 • e-session – azaz jegyesfotózás
  Ma már szinte minden esküvői fotózás nulladik lépésének mondható. Sokan az esküvő előszobájának tartják, mert itt dolgozik először együtt pár és a fotós. Ennek a fotózásnak nagy haszna, hogy jobban megismerkedik a pár az általuk választott szakemberrel, így ebből adódóan a Nagy napon már lesz egy olyan tapasztalat mindkettőtök részéről, amivel számolva sikeresebbek és kreatívabbak lehettek. Ezen kívül célszerű a jegyes fotózást előbbre időzíteni jóval és akkor a kapott anyagokat felhasználhatjátok a meghívok, köszönőajándékok készítésekor is. Mivel még jóval az esküvő előtt készülnek a képek, kevésbé lesztek feszültek, ezáltal több irányba is elmehettek a fotózás során.

  Ha tehetitek ne hagyjátok ki, egyrészt az élmény miatt, valamint szakmai szempontból is fontos lehet (mi épp ezért ajándékba biztosítjuk csomagjaink mellé).

 • getting ready – a készülődés megörökítése
  Egészen intim, és hangulatos pillanatok megörökítésétől a legapróbb részletek fotózásáig széles skálán készülhetnek képek. Talán épp emiatt a széles skála miatt, ebben a szakaszban az egyik legfontosabb a számotokra megfelelő fotós kiválasztása, mert itt lesznek azok az apro momentumok, amik mellett sokan elmennek. Ez már rég nem a fodrász és sminkes munkájáról szól, hanem arról az izgalomról, amit közvetlenül életetek egyik legszebb pillanata előtt éreztek. S a számotokra fontos apróságokról, amik ekkor körülvesznek.

 • kreatív fotózás – beállított képek
  Ha a Nagy napon tartjuk, akkor kicsit rohanósabb és kevesebb idő alatt kell a képeket elkészítenünk. Megfelelően felkészült fotós esetén azonban nem lehet ebből probléma nem mehet a képek rovására. Viszont, ha tudunk erre szentelni egy külön napot, akkor sokkal több koncepció alapján készíthetjük el a kreatív fotókat. Sokak számára ez a legfontosabb egy esküvő fotózása során és erre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt.

 • szertartások fotózása – csoportképek és a csokordobás
  A szertartások alatt a megfelelő pillanatok a megfelelő helyről történő megörökítése a legfontosabb, míg a csokordobás és a csoportképek is mind kötelező momentumai egy esküvőfotós munkájának.

 • Vacsora és a buli megörökítése
  Mi azt az elvet valljuk, hogy étkezést nem célszerű fotózni. (Ebben szinte az összes eddigi esküvői fotózásunk alkalmával a párok is egyetértettek.) De ettől függetlenül a terítékekről, a tálalásról, a vőfély beszédéről készült képek, mind fontosak a Nagy nap hangulatának és történéseinek megörökítésének szempontjából. Ez után már megy a fotózás a maga menetében, addig, amíg a fotóssal azt megbeszéltétek.

 • trash the dress – esküvő utáni kreatív képek
  Az esküvő utáni felszabadultabb egy kötetlen, vidám, kreatívabb sorozatok ma még sok helyen nem a legelterjedtebbek, egyrészt az időhiány, másrészt a nagy nap fáradalmai miatt, harmadrészt amiatt, mert ennél a fotózási formánál a ruha jelentősen sérül(het). Külön napon persze, a pár igényei esetén egyedi és más aspektusból készített kreatív fotózási lehetőség, melynek csak egy ellensége van, ami pedig a ruhabérlés.

 • + love session
  Sokan kérdezték mér, hogy mi a különbség e-session és love session között. Nos az e-session az angol engagement-ből akault ki, így kifejezetten a jegyes fotózásra használt kifejezés. Viszont, ha szeretnétek magatokat, párotokat, barátaitokat meglepni, vagy pedig csak szeretnétek profi közös képeket, de még nem került szóba az eljegyzés és a Nagy nap sem, akkor a Ti közös páros fotóitokat hívják love session-nek.

Ez alapján már tudni fogjátok, hogy pontosan mit is jelent egy-egy rész egy adott ajánlatban, és hogy ti szeretnétek-e a Nagy napon ilyen fotókat. De van még pár dolog, amire felhívom a figyelmeteket:

Ne csak a csomagok elemeit nézzétek meg, mert fontos információk az ajánlat végére is kerülnek

 • Mennyi a rendelkezésre állási idő, azt a csomagból tudjátok, de a hogyan és milyen költségen hosszabbítható meg fontos kérdés lehet. Az esetek túlnyomó többségében csúszás várható a lagzikon, ezzel számolnotok kell. – Mi ebből nem szoktunk nagy ügyet csinálni, úgy gondolom, hogy a kreatív alkotásnak nem lehetnek határai, főleg nem az idő, ezért, ha a csúszás miatt maradni kell fél órával, egy órával többet akkor az számomra sem okoz problémát, mivel így lesz teljes, kerek egész az adott nap. – Viszont hallottam már másoktól, hogy ilyenkor viszonylag magas felárral lehetett plusz órákat kérni a fotóstól.

  Erre mindenképp figyeljetek, és ha nincs kikötve az ajánlatban, illetve a szerződésben akkor kérdezzetek rá.

 • Fotók száma és átadási módja. Ez azért fontos, mert sokan nem adnak át minden képet, nem szeretik a nyers fotókat odaadni, így csak a retustált képeket adják át a végén. Úgy gondolom itt az a célszerű, ha a Nagy napon készült (technikailag helyes, nem beállító és fénymérő kép) összes  – kb. 1000-2000 – fotó is átadásra kerül a retusált képek mellett, a párnak megfelelő felbontásban, de minimum a4 méretű nyomathoz elegendően.

 • A választott csomag tartalmaz e minden költséget, nincs e olyan extra, amivel nem számoltatok… pl útiköltség, stb. Ezt nem tartom helyesnek, de hallottam már utólagos elszámolásnál ilyet – az adott fotós, úgy csökkentette le a csomag árait, hogy a csomag ajánlatból, amit lehetett költséget kivett.

 • Átadási formátum, formátumok. A kész képeket kérhetitek DVD-n, pendrive-on, vagy – tőlünk akár – webes galériában is. Ez azért jó, mert mindent meg tudtuk osztani a násznéppel. Nem kell körbeküldenetek a képeket, semmilyen formában, mert mindenki egy adott felületen meg tudja nézni őket és le is tudja tölteni. Ez a mi csomagjaink mellé jár az esetek 90%-ban és ugyan ez igaz az általunk készített videókra is.

 • Végül meg kell említenem a képek jogait, és a szerződéssel kapcsolatos teljesítési és lemondási feltételeket is. Fontos és itt is felhívom rá a figyelmeteket, hogy szerződést mindenképp kell kötni. Nem akkor lesz rá szükség, ha minden rendben van, de ha probléma adódik, akkor feketén fehéren benne van minden, ami a kérdéses dolgokat szabályozza.

  Nekem az a véleményem, hogy a fotósok jogait, megosztási lehetőségeit ne korlátozzátok, hiszen ha a Nagy nap képeire ő is büszke. Ha pedig promóciós célokra használ fel belőle, gyakorlatilag más pároknak „segíthettek” meghozni a számukra megfelelő döntést.

Ha erre a 6+5 pontra figyeltek és jogi szempontból is korrekt szerződést köttök, akkor már nagy gond nem lehet a Nagy napotok fotózásával kapcsolatosan.