Hogyan segítsd az esküvői fotósod munkáját

Ez a bejegyzés némiképp eltér a korábbiaktól, de úgy érzem, hogy szintén a hiánypótló olvasnivalók közé fog tartozni. Szóval, amire most ki akarok térni, az-az, hogy miután kiválasztottad (kiválasztottátok) a számotokra megfelelő esküvői fotóst, akkor hogyan tudod segíteni a munkáját.

Jogosan merül fel a kérdés az emberben, hogy miért kéne segíteni, hiszen te felkértél egy profit. Adott esetben egy olyan profit, aki rengeteg rutinnal a háta mögött pontosan ott lesz és úgy, ahogy kell, akkor mégis miben tudnád segíteni?

Első körben, abban, hogy a násznéppel, akár a meghívok átadásakor, vagy máskor, amikor van lehetőséged finoman tudatni kell, hogy felkértetek a Nagy nap dokumentálására egy profit és finoman mindenkit meg kell kérni, hogy ügyeljünk rá, hogy ne akadályozzuk a munkában.  Ez nem azt jelenti, hogy a vendégek ne csináljanak képeket – vannak fotósok akiket ez különösen zavar , szerintem alapvetően nincs vele gond – hanem azt, hogy hagyják meg a kellő mozgásteret. Ügyeljenek rá, hogy ne lógjanak be a képekre és ne haladjanak el a kamera előtt.

Sajnos többségében azt tapasztalom, hogy a vendégek közül sokan figyelnek erre, de vannak, akik a „jaj gyorsan elrohanok előtte, majd csinál másik képet” elvet vallják. Ez pedig abban az esetben kifejezetten problémás lehet, ha amúgy egy nagy pillanat megörökítését akadályozzák meg.

Térjünk viszont kicsit vissza a vendégek fotózási lehetőségeire, mert sokak szerint egy esküvőn ez is lehet bőven elég. Szerintem, ha valaki vendég, akkor nem tudja a kellő koncentrációt az eseményre szentelni. Nem tud a társaságban és a Nagy nap folyamában is maradéktalanul jelen lenni. De tételezzük fel, hogy ez megoldható és működhet… jön a nagyobbik gond: a felszerelés. Viszonylag kevesen rohangálnak erre alkalmas felszereléssel. És most nem az elcsépelt „drága fényképező, drága optika” vonalon akarok gondolatokat megosztani, hanem, hogy ha valaki hobbi szinten fotóz, nincs szüksége egy olyan felszerelésre, amire egy esküvőn igen. Azért nincs szüksége, mert ha én tételezzük fel, hogy portré fotókat készítek, pontosan úgy fogom megteremteni egy adott fotózás és sorozat körülményeit, ahogyan azt akarom. Akár viszek magammal vakukat, akár a napszakot választom meg.. a lényeg, hogy létrehozom a számomra ideális feltételeket. Ez azért valljuk meg egy esküvői fotózás esetén nem igazán megoldható.

Mivel pedig ideális feltételek között fotózok és készítek másoknak tetsző, vagy számomra szakmai elismeréssel járó képeket, nem vagyok maradéktalanul felkészülve arra, hogy a Nagy nap fotózásakor igen változatosak a körülmények.

A változatosról eszembe jutott egy régebbi esküvői fotózásom, ahol félóránként változott az idő. Hol esett és beborult – annyira, hogy kevés legyen a fény – hol pedig vakítóan sütött a nap. Az egyik legjobb fotósorozatot pont aznap készítettem el.

Azt most nem akarom említeni, hogy a „belépő szintű” esküvői fotósok szinte a rokonokkal azonos felszereléssel érkeznek, mert úgy látom fórumokban, hogy őket már nem preferálják a párok. Így maradnék azon a vonalon, hogy egy tapasztalt esküvői fotós mindenre felkészülten érkezik, tudja, hogy hol lesz túl sok és hol lesz túl kevés fénye.

Így ezt úgy érzem sikerült kellőképpen megindokolni és biztosított a szabad „mozgástér” a Nagy napon.

A következő fontos dolog, amivel a fotós munkáját segítheted, egy jól összerakott menetrend. Ezt általában a vőfély / ceremóniamester szokta összerakni és kiváló alapot szolgál a fotós számára. Egy olyan vázlat lehet, ami fontos lehet abban, hogy ne vesszünk el a forgatagban.

Végül egy elég kényes témát akarok boncolgatni, ami pedig nem más mint a vacsora és egyéb étkezések.

Többször olvastam, hogy a fotóst, videóst minek megvendégelni, hiszen bőségesen fizetünk azért, hogy végezze a dolgát. Ezt a mentalitást a 90%-a a menyasszonyoknak elutasította, aminek igencsak örülök.

Mert fel lehet így is fogni, DE pár dolgot ne felejtsünk el:

  • a fotós, videós és a többi szolgáltató egész nap hosszú időn keresztül dolgozik, azért, hogy a Nagy nap tökéletes legyen, sokszor reggel kezdünk és éjszaka végzünk, így elkerülhetetlen, hogy az ember egyen, és ha a rendelkezésre állási időnk alatt ezt úgy oldjuk meg, hogy mi addig elugrunk máshova enni, akkor lemaradhatunk fontos dolgokról,

  • a „szolgáltatói asztalnál” az evés előtt, alatt közben tudunk váltani pár szót a többiekkel, akik szintén azért dolgoznak, hogy minden tökéletes legyen. Ebben az idősávban letesszük (de nem messzire) a gépet, és ismerkedni tudunk a násznéppel. Ez pedig kihatással lesz azokra a képekre ahol a hangulatot nem kívülállóként, hanem részeseként örökítjük meg.

Ennek függvényében mindenki gondolja át ezt a kérdéskört. Persze a fotósok és más szolgáltatók között is lehet negatív példa, aki a vendégszereteteddel visszaél, de én úgy látom ez már nem jellemző.

Összefoglalva a dolgokat: hogyan segítsd az esküvői fotósod munkáját?

  • a kellő mozgásteret biztosítsd a fotós számára, illetve a násznéppel tudasd, hogy a fotók készítésekor prioritást élvez és ügyeljenek rá.

  • pontos menetrend a fotós számára is fontos lehet, amiből önmaga számára tud egy vázlatot összerakni.

  • étkezésekkor és egyéb pillanatokban, amikor nem a fotózunk, ne kívülállóként kezeld, hanem a csapat tagját, aki mindent megtesz azért, hogy tökéletesen alakuljon a Nagy napod

Ezeket betartva minden adott, hogy a Nagy napon tökélete fotók szülessenek 🙂