Mi alapján válassz esküvői fotóst

Ez nem egy egyszerű kérdés, ezért igyekszem megadni azokat a szempontokat, amiket én nézek a gyakorlatban, hogy megtaláljátok a számotokra ideális szolgáltatót. A fotós kiválasztása egy összetett dolog, több szempontot is figyelembe kell venni, de ezeket egyesével részletezni fogom kicsit később…

Sokszor szembesültem már a kérdéssel, amikor tanácsot adtam – barátok rokonok esküvőjén, ahol vendég voltam 🙂 – hogy bizony nagy különbségek vannak, mind árban, mind szolgáltatásban.

Ezen különbségek kifejtése önmagában egy anyag lesz, szóval itt és most ebbe nem akarok belemenni.

A legfontosabb dologba viszont igen:

Ha esküvői fotóst választasz, ne (csak) az ár domináljon. Nézd át tüzetesen a korábbi képeket. Az a legjobb, hogyha a fotós a portfólió mellett betekintés enged korábbi teljes esküvői anyagaiba. Akkor kapod a legőszintébb, legárnyaltabb képet. Mi ezt preferáljuk fotósként is, mert abból kapod a legátfogóbb képet. Miközben nézed a képeket gondolj bele, mi lenne, ha Ti lennétek rajta.

Örülnél e, ha ez a galéria rólatok szólna? Ha igen, akkor, már van egy jelölted. Ez után jönnek a további szempontok és ha ezeket is testhezállónak érzed, akkor nincs mit tenni cselekedni kell.

Gyorsan kell egyeztetni egy személyes találkozót, mert ott dől el, hogyan tudtok kommunikálni, ami azért nagyban meghatározza az elkészült képek milyenségét. Fontos a szimpátia, és az, hogy jól átbeszéljétek a dolgokat.

Tipp: Ha esküvődre készülsz, akkor fontos, hogy az elején állapodj meg a szolgáltatóid közül, akivel csak lehet. Így amikor már a nagy nap közeledik, lesz egy csomó dolog, amivel nem kell foglalkozni, mert tudod, hogy akiknek bizalmat szavaztál ott lesznek, ahol kell. És persze akkor amikor kell.

Ezenkívül van még egy fontos információ, amit tudnod kell: egy-egy dátumra nagyon sok megkeresés érkezik, és vannak időszakok, maikor napi több ajánlatkérés is bejön. Ugyan arra a napra.

Remek példa erre: 2018.08.18 – a dátum sokak nagy kedvence, ezért már most rengeteg szolgáltatónál és rendezvényhelyszínen le is van foglalva. Mondjuk nálunk épp szabad, akkkor amikor a bejegyzést írom, de ilyen dátum volt 2017.09.09-is. Pár napos eltéréssel 4 megkeresés érkezett rá.

Így a párok szempontjából nagyon fontos, hogy a lehető legkorábban megkezdjék az egyeztetést. Ebben az esetben nincs olyan, hogy korai még. Van olyan fotográfus, akinek már 2017 nyár elején betelt a 2018-as év nyara és már csak 2019-re lehetett nála időpontot foglalni.

Esküvői fotós kiválasztása – további fontos szempontok

 • Stílus, látásmód, gondolkodásmód. Az, ahonnan és úgy, ahogyan a képeket készíti.
  Ahogyan a zenei ízlésünk különbözik, úgy a fotókkal kapcsolatos is. Klasszikustól a diszkó zenéig terjedő széles skála a fotózásban is megtalálható. Épp ezért fontos, hogy a kiválasztás előtt több fotót átnézve azonosulni tudj a jelölt stílusával. Illetve képeinek kivitelezési módjával, a mélységélességek és színvilágok hogyan és mikéntjében benne lehetnek a Te jövendőbeli fotóid is.

  A stílussal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy az esküvő fotósok –igencsak népes- tábora szétválasztható két ágra, melyből az egyik ágon készülnek azok a képek, ahol a pár, mintha bármely magazin fotózásán vett volna részt, míg a másik ágon azok az elkapott pillanatok vannak amik mellett lehet elmentél volna.. De így, hogy nézed a képen jó érzéssel tölt el, mert „tényleg, ilyen is volt…”.

  Az első típusú fotós lassabban halad, több időt szentel egy-egy fotó elkészítésére, és nagy együttműködési igénye van. Sokszor állítgat és mondja meg, hogy Neked, mint „modellnek” mit kell tenned. A második fotós inkább a pillanatokat kapja el. Észrevétlen a nap folyamán, csak akkor szól, ha a kép lényegesen jobb lesz másabb beállással, és gyorsan halad.

  ÉS van a harmadik ág, aki mindkét típus jegyeit magában hordozza. Rá lesz szükséged, ha fontosak a beállított kreatív képek és fontos, hogy minden momentumban a kellő kép elkészüljön. Őket nem egyszerű megtalálni, könnyebb helyzetben van, ha fotós párost, vagy fotó videó párost keresel, mert akkor jó eséllyel mindkét típus jelen lesz a kész képeiden.

  Ha viszont a keret amit erre szánsz egy fotóst enged meg számodra, akkor akit keresel „érzésből” fog fotózni. Nem hobbi és nem is munka lesz számára a Nagy nap megörökítése, hanem a kettő együtt. Technikailag nagyon igényes, de nem ebből az aspektusból közelít, keresi a pillanatokat és az érzelmeket. Ez a típusú fotós imádja, amit csinál.

 • Ár / érték arány, amikor mérlegelni kell, hogy mi fér bele és mi az amire valóban szükségünk van

  Ha megtaláltátok az ideális fotóst, és kaptatok ajánlatot, de valamivel több, mint amit szántok rá, akkor is érdemes inkább vele megegyezni. Akár kevesebb retusált kép, kevesebb rendelkezésre állási idő formájában faragni az áron, úgy, hogy ti is és a fotós is elégedett maradhasson. Jobb megoldás, mint választani kompromisszummal valakit, akinek a képei viszont annyira nem állnak közel hozzátok.

  Még egy dolgot fontos tudnotok. Nagy csoda nincs az esküvői fotósok esetében sem: ha valaki effektíve olcsón eljön egész napra (40-60eft), nem fogja tudni azt a szolgáltatást biztosítani, és azt a minőséget nyújtani, amivel a megrendelő maradéktalanul elégedett. Nem lesz meg a kellő felkészültsége, vagy extrém – és sokszor meglepő – esetekben nem lesz megoldása felmerülő problémákra. Amire adott esetben rámehet a Nagy nap fotózása is. Akik ársávban e felett jönnek, ők már felkészültebbek. Sokszor nem is egy fényképezővel és sokszor a minőségibb optikákkal érkeznek. Tudják a trendeket, és a kötelező elemeket. Árban ők a dupláját kérik minimum, de a különbség bőven megvan. E felett vannak a felső közép és felső kategória, akik már a top képek mellett hozzák magukkal a több éves tapasztalatot, a nehéz helyzetek megoldásait, az ideális és minden körülmények között megoldást nyújtó profi felszerelésükkel együtt.

 • Személyiség és egyéniség

  Van, aki szimpatikus és van, aki nem, ez evidens. De hidd el, meg fog jelenni a fotókon is a kettőtök kapcsolata. Ezt az első személyes találkozás alkalmával látni fogod, hogy a választott fotós emberileg a Te értékrendednek megfelelő e. Ahogy a fotós felvázolja, azt, ahogyan dolgozik (menetrend, felszerelés, ötletek és tervek) már tudni fogod, hogy valóban megfelelő e számotokra.

Végszónak még egy fontos gondolatom maradt: a jó esküvői fotósnak a szakmai alázat mellett kiváló irányítói képességekkel is rendelkeznie kell. Kell, hogy stílusa, kiállása és megjelenése legyen. Akkor lesz meg a képessége ahhoz, hogy ne csak teljesítse elvárásaitokat, hanem egy picit többet is adjon számotokra.